ΛΑΧΑΝΙΚΑ

λαχανικα

Τα λαχανικά είναι πολύτιμα για την ανθρώπινη υγεία και η συμβολή τους στην καλή λειτουργία του οργανισμού είναι καθοριστική. Στη φύση υπάρχει μια τεράστια γκάμα λαχανικών με διαφορετικό χρώμα, υφή, άρωμα και γεύση, ικανή να καλύψει όλα τα γούστα και όλες τις διατροφικές ανάγκες του ανθρώπου.

Η υψηλή περιεκτικότητα των λαχανικών σε αντιοξειδωτικά στοιχεία βοηθά σημαντικά στην πρόληψη της φθοράς που προκαλούν στον οργανισμό οι ελεύθερες ρίζες. Παθήσεις όπως η αρτηριοσκλήρωση, οι καρδιοπάθειες, τα εγκεφαλικά, ο καρκίνος, η υπέρταση και ο διαβήτης, που ταλαιπωρούν χιλιάδες ανθρώπων, έχουν μέσα στις συνιστώσες τους τον εκτεταμένο σχηματισμό ελευθέρων ριζών.

Τα λαχανικά αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Συχνά το είδος των φυτοχημικών ουσιών που εμπεριέχονται μέσα στα φυτά έχει άμεση σχέση με το χρώμα τους. Η εναλλαγή λοιπόν στην κατανάλωση φρούτων και τα λαχανικών είναι πολύτιμη, καθώς το κάθε λαχανικό προσφέρει διαφορετικές βιταμίνες και μέταλλα.

Τα λαχανικά, προσφέρουν επίσης στον οργανισμό τις πολύτιμες φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες ενισχύουν το έντερο διευκολύνοντας την αποβολή των τοξινών, προστατεύουν από τη δυσκοιλιότητα και ισορροπούν το αίσθημα της πείνας καθώς αποδίδουν ενέργεια με σταθερό ρυθμό.