ΣΤΑΦΥΛΙΑ

σταφυλια

Το σταφύλι περιέχει βιταμίνη Α που συμβάλλει σημαντικά στην καλή λειτουργία της όρασης και προστατεύει από διάφορες οφθαλμολογικές παθήσεις.

Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο αυξάνοντας τη διούρηση, καταπολεµώντας την κατακράτηση υγρών και διατηρώντας σε χαµηλά επίπεδα την αρτηριακή πίεση.

Τα σταφύλια είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Οι πολυφαινόλες και κυρίως η ρεσβερατρόλη που βρίσκεται στη φλούδα των σταφυλιών εμφανίζουν ισχυρή αντιγηραντική δράση, προστατεύοντας το κολλαγόνο και την ελαστίνη των ιστών και βοηθώντας στη διατήρηση της νεανικής εμφάνισης.

Τα αντιοξειδωτικά του σταφυλιού παρουσιάζουν επίσης σημαντική καρδιοπροστατευτική δράση καθώς εμποδίζουν την οξείδωση της LDL χοληστερόλης, προλαμβάνουν τη συσσώρευση των αιμοπεταλιών και καταπολεμούν το σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας.

Τα φλαβονοειδή που εμπεριέχονται στο σταφύλι εκτός από την ενίσχυση του καρδιαγγειακού συστήματος, συμβάλλουν και στη θεραπεία διαφόρων λοιμώξεων.