ΖΥΜΑΡΙΚΑ

ζυμαρικα

Τα ζυμαρικά έχουν ως βασικό υλικό παρασκευής τους το σιμιγδάλι από σκληρό σιτάρι. Το σκληρό σιτάρι (durum wheat) είναι πλούσιο σε γλουτένη, ένα είδος πρωτεΐνης που βρίσκεται στα προϊοντα σίτου και σε ορισμένα ακόμη δημητριακα.

Δεν περιέχουν χρωστικές ουσίες ή συντηρητικά, και αν έχουν κάποια απόχρωση διαφορετική από την κλασική χρυσοκίτρινη, αυτή οφείλεται συνήθως στην προσθήκη συγκεκριμένων λαχανικών όπως το σπανάκι, η ντομάτα ή το καρότο.

Τα ζυμαρικά διατίθενται στην αγορά σε δύο μορφές, φρέσκα και αφυδατωμένα. Στα φρέσκα είναι πολύ συχνή η προσθήκη αυγών, αν και πλέον ζυμαρικά με αυγά μπορούμε να επιλέξουμε και στα ξηρά, συσκευασμένα μακαρόνια.

Τα ζυμαρικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σύνθετους υδατάνθρακες παρέχοντας ενέργεια με αργό και σταθερό ρυθμό στον οργανισμό. Είναι λοιπόν κατάλληλα για τη δίαιτα ανθρώπων που αθλούνται. Περιέχουν πολύ περιορισμένες ποσότητες λίπους και νατρίου και είναι για τους περισσότερους ανθρώπους εύπεπτα. Έχουν θρεπτικά συστατικά όπως σίδηρο, φώσφορο, ασβέστιο και βιταμίνες της ομάδας Β.