ΦΡΕΣΚΑ ΖΥΜΑΡΙΚΑ
Τα φρέσκα ζυμαρικά δεν έχουν υποστεί τη θερμική επεξεργασία που απαιτείται για να αφυδατωθούν τα συνηθισμένα, ξηρά ζυμαρικά. Είναι συνήθως χειροποίητα, έχουν λίγο διαφορετική σύνθεση από τα κλασικά και η υφή τους είναι πιο απαλή και βελούδινη.
Η ζύμη των φρέσκων ζυμαρικών αποτελείται συνήθως από αλεύρι σίτου, φρέσκα αυγά, λάδι, νερό και αλάτι. Ανάλογα με τη γεύση και το άρωμα που θέλει να δώσει ο δημιουργός τους, μπορούν να ενταχθούν και άλλα υλικά στη ζύμη τους, όπως αρωματικά λάδια ή βότανα.
Τα φρέσκα ζυμαρικά έχουν πέρα από φώσφορο, ασβέστιο και βιταμίνες της ομάδας Β, περισσότερο σίδηρο, αυξημένες πρωτεΐνες αλλά και βιταμίνες A, D, Ε λόγω των φρέσκων αυγών. Το λάδι επίσης εμπλουτίζει τα φρέσκα ζυμαρικά με μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και πολύτιμες πολυφαινόλες που προστατεύουν από τη στεφανιαία νόσο και θωρακίζουν το καρδιαγγειακό σύστημα.