ΓΕΜΙΣΤΑ ΖΥΜΑΡΙΚΑ
Τα γεμιστά ζυμαρικά είναι μια υποκατηγορία των ζυμαρικών που δε διαφέρει πολύ στα υλικά της βασικής ζύμης, αλλά στο περιεχόμενο που αυτή ενθυλακώνει και κρύβει μέσα της σε άνυδρη ή φρέσκια μορφή.
Το βασικό συστατικό λοιπόν και για τα γεμιστά ζυμαρικά είναι το σιμιγδάλι σκληρού σίτου (durum wheat) όπως συμβαίνει και με τα περισσότερα ζυμαρικά. Η διαφορά σε αυτή την περίπτωση εντοπίζεται στο σχηματισμό μικρών φακέλων διαφορετικού σχήματος με βάση αυτό το ζυμάρι και στην τοποθέτηση εσωτερικά υλικών που θα προσφέρουν γεύση και άρωμα.
Χαρακτηριστικά ζυμαρικά αυτού του τύπου είναι τα τορτελίνια και τα ραβιόλια. Συνήθη υλικά που χρησιμοποιούνται στο γέμισμα τέτοιων ζυμαρικών είναι ψιλοκομμένα τυριά, μανιτάρια, αλλαντικά αλλά και βότανα.
Προφανώς τα γεμισμένα ζυμαρικά δεν έχουν μόνο τα γευστικά χαρίσματα που τους δίνει το υλικό της γέμισής τους, αλλά και ένα πλήθος από θρεπτικές ουσίες, που εξαρτάται από τα υλικά που φιλοξενούνται στη ζύμη τους.