ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ
Τα ζυμαρικά ολικής άλεσης παρασκευάζονται από σιμιγδάλι ολικής άλεσης σκληρού σιταριού (durum wheat) και νερό. Το χρώμα τους είναι κάπως πιο σκούρο και η υφή τους συνήθως δεν είναι τόσο ραφιναρισμένη όσο αυτή των κλασικών ζυμαρικών.
Η μικρότερη επεξεργασία του σιταριού, δίνει στα ζυμαρικά αυτά περισσότερες πρωτεΐνες, περισσότερο σίδηρο και σαφώς περισσότερες διαιτητικές ίνες σε σχέση με τα απλά ζυμαρικά.
Η υψηλή περιεκτικότητα των ζυμαρικών ολικής αλέσεως σε φυτικές ίνες, βοηθάει ασφαλώς στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στην αντιμετώπιση προβλημάτων δυσκοιλιότητας.
Τα ζυμαρικά ολικής άλεσης έχουν επίσης θετική επίδραση στη διατήρηση του σακχάρου σε επιθυμητές τιμές, αφού διευκολύνουν τη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.